Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Управляваща партия с визия за подялба на парите няма интерес от предсрочни избори

| обновено на 20.05.16 в 10:06
Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

Доста примитивно разбиране за национализъм е да се противопоставят българите в Турция на тези, живеещи извън Турция. Има механизми за отваряне на по-малко секции, но важно е и какви хора ще се изпратят в избирателните комисии, така че да не ви поднесат протоколи с негласували хора. Това коментира в предаването "Преди всички" Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", анализирайки темата защо през Изборния кодекс се наложи да се опазва националната сигурност. Според нея гласуването на промените в Избирателния кодекс е демонстрирало изключителна законодателна несръчност:

Не може на задграничните българи, които могат да бъдат "локомотив" на нацията, да им казвате – трябвате ни, когато издържате семействата си, но за изборите не ни трябвате.

Патриотите много преиграват, след като се поставиха в слугинската роля в сегашното управление. В тази линия се вписва и модата да се забраняват бурките на места, където те не присъстват. Има неща, които са здрав разум, и такива, които са отвъд него. 

Дончева даде пример с инициативата на патриотите общинските съвети да разглеждат въпроса с бурките в градове, в които не са виждали жена с бурка.

Между старото БКП и ГЕРБ има странни връзки, които не могат да се впишат в ЕНП. Това са едни и същи фамилии, влиятелни и сериозни спонсори, които са присвоили страната и на които ГЕРБ е представител, заяви още Татяна Дончева и даде пример с новозбрания социален министър Зорница Русинова.

Партия която е на власт, въпреки граничния си резултат, която се ръководи от хора без визия за развитие, но с визия за това как се делят едни пари, няма интерес от предсрочни избори – така Дончева отговори на въпроса дали ГЕРБ има интерес да управлява с подкрепата на различни партньори, запазвайки властта си.

Относно евентуалното налагане на кандидатурата на Росен Плевнелиев за втори президентски мандат, Дончева отбеляза:

Плевнелиев е този, който трябва да бъде вкаран в следващ мандат с протекции, при положение че е доста проблематичен като избор, дори когато ГЕРБ имаше по-добра репутация и по-добро организационно състояние. Не бих искала да преча на ГЕРБ да си го номинират, нито на части от десницата, които тикат в тази посока.

Цялото интервю на Силвия Великова с Татяна Дончева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна