Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: Фондът за гарантиране на влоговете работи непрозрачно

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров са вносители на промени в Закона за гарантиране на влоговете, които да задължат Фонда за гарантиране на влоговете да  предоставя на обществото информация по Закона за достъп до обществена информация.

Фондът е органът, който назначава синдик на банка в несъстоятелност, включително синдика на КТБ, и разполага с редица важни правомощия, които му предоставя законът, мотивира внесените промени Петър Славов в предаването "Преди всички": 

Не мога да си представя, че орган с толкова важни правомощия се чувства самодостатъчен и не се чувства длъжен поне обществена информация да предостави. Практически не можем да получим никаква отчетност по този Закон за достъп до обществена информация. Тълкуването на закона от страна на Фонда не е това, което поне по мои убеждения законодателят е вложил като смисъл в този закон. 

Не бих говорил за плаващи мнозинства и за комфорт, а за добра или недобра тема за българските граждани, този коментар Славов направи, запитан за ситуативната подкрепа, която различните законопроекти събират от различни политически сили. Той даде пример с големия обществен интерес към сезонната винетка, идея, получила подкрепата на Патриотичния фронт, но същевременно подчерта различното гласуване по ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.

Петър Славов изрази надежда по важни за обществото теми Реформаторският блок да бъде единен и да ги отстоява единно:

За съжаление не мога да кажа това за ветото и Изборния кодекс, където разделението беше налице и голяма част от колегите ми гласуваха против ветото, което не беше правилната позиция.

В този случай няма как да се разграничим от управляващото мнозинство, защото направиха нещо недопустима. Всички, включително отхвърлилите ветото, казаха, че разбират мотивите на българските граждани в чужбина и въпреки това разбиране ветото не бе уважено и бяха гласувани абсурдните текстове, които стават на практика закон. 

Конституционният съд не може да направи нищо повече от обявяването на дадени текстове за противоконституционни, което няма да реши част от поставяните проблеми около ИК, смята още Славов, като визира значимостта на темата "Избирателен район "Чужбина".

Цялото интервю на Силвия Великова с Петър Славов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна