Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Попова: Размиха се границите между новини и забавление

Снимка: БГНЕС

Новините бяха превзети от забавлението, а в забавлението присъстваше това, което би трябвало да бъде в новините. Забавните жанрове погубиха журналистиката. Време е тя да започне да се променя, за да не нахлуят забавните жанрове съвсем в новините. Този извод направи в предаването „Преди всички“ Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации и автор на книгата „Жанрове и форми за забавление в телевизията“, която проследява трансформациите на забавното по време на прехода. Един от рецензентите на изданието е проф. Тотка Монова.

За разлика от печатните издания, претърпели сериозни метаморфози, телевизионната аудитория можеше да влияе върху съдържанието. Самата аудитория бе използвана в телевизионните игри, сега това се случва в хазартните игри, което ми се струва най-голямото опошляване в телевизионния ефир, подчерта Попова. Нейното обяснение защо у нас голяма част от победителите в телевизионни формати не се налагат като публични фигури впоследствие е, че те стават по-скоро политически звезди и има залитане към политиката, което ги кара да избягват шоубизнеса.

Същото важи и за екипа-идеалисти на предаването „Ку-ку“, за чийто обществен път  си даваме сметка покрай годишнината на предаването – някои от тях стават депутати, друга част отиват в щабовете на различни политически сили, припомни преподавателят.

Като подчерта разликата между радио и телевизионните формати, Жана Попова обясни, че може би най-ясното разграничение може да се направи във фичъра – БНР има силна традиция в радиотеатъра, докато БНТ почти не работи в този жанр, а в частните телевизии изобщо липсва, а той по думите й е страхотна форма за среща на журналистиката и забавлението.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна