Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертът в памет на Богомил Гудев - спомен за изящното му слово

Неизвестни стихове на Богомил Гудев ще бъдат представени на концерта в памет на поета тази вечер в зала "България" от 19 часа. Концертът носи името на емблематичната за творчеството му композиция  "Бяла тишина“ и в него ще участва и Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев.

На 22-ри май рано отишлият си творец щеше да навърши 81 години. Той остави след себе си близо 1 200 текста за песни, сред които „Бяла тишина“, „Детство мое“, „Двама“ от филма „Козият рог“, „Вече свърши хубавото време“ и „Ах, този дъжд“. Богомил Гудев е цигулар, но дори като инженер-химик, работещ в „Кремиковци“, продължава да свири джаз. Избира музикалното поприще, посвещавайки се на белия лист. Той е сред творците, заради които тогавашният Съюз на писателите въвежда термина "текстописец", за да ги разграничи от поетите.

„Звън“ беше една от първите ни песни и ме връща към младостта и първите крачки на „Щурците“, спомни си Кирил Маричков в предаването „Хоризонт до обед“. Песента ще бъде изпълнена отново в нов аранжимент и по-богато звучене, увери Маричков:

Да правиш такива хубави стихотворения, не просто текстове за песни, много малко хора го могат. Той беше гениален в това отношение.

Развигор Попов има дългогодишно приятелство с Богомил Гудев:

Просто се усетихме, че имаме общи интереси, общи теми, станахме по-близки от братя. Работата за нас бе цел, удоволствие и  хоби. Баща му е голям фолклорен певец, а майка му – литератор. От такова семейство излиза направо един гений. Беше толкова всестранно надарен, че нямаше идея какво ще бъде неговото бъдеще, какво да следва. Беше цигулар-виртуоз. Завърши много бързо и лесно химия. Едновременно с това превеждаше стихове и либрета на оперети. Беше перфекционист.

С Богомил ни свързваше и джазът, каза още Развигор Попов:

Свирехме най-вече в бар „Ален мак“ на „Витошка“. Джазови теми. Акомпанирахме на джазови певици. За една нощ Богомил успя да хване стила на Стефан Грапели.

С голяма любов се отнесох към новите аранжименти на „Ах, този дъжд“ и „Вече свърши хубавото време“, разказа музикантът и спомена малко известния факт, че Богомил Гудев е бил много вещ и във фолклора.

В концерта ще се включи и дъщерята на поета Ирина-Калина Гудева, която ще свири на контрабас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени