Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум се надява на споразумение за гръцкия дълг на 24-ти май

МВФ втвърди тона за евентуалното участие в спасителна програма за Гърция

Президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че се надява Гърция и нейните кредитори да очертаят споразумение за облекчаване на гръцкия дълг на срещата на финансовите министри от еврозоната, планирана за 24-ти май.

Той също така очаква на срещата във вторник Гърция и нейните кредитори да постигнат споразумение относно първия преглед по спасителната програма. През последните седмици постигнахме прогрес, адресирайки и въпросите, свързани с дълга, така че аз мисля, че можем да постигнем споразумение, заяви той пред телевизия CNBC.

Говорейки в кулоарите на стартиралата днес среща на Г-7 в Япония, Дейселблум потвърди, че и двете страни са направили "леки промени" в техните позиции по време на преговорите, доближавайки ги до обща точка.

Следващия вторник Еврогрупата ще дискутира прогреса на Атина относно прилагането на програмата за стриктни мерки за икономии, която е част от третия спасителен план на международните кредитори в размер до 86 млрд. евро, договорен през лятото на 2015-а година.

Според агенция Ройтерс на предстоящата среща на 24-ти май финансовите министри от еврозоната вероятно ще стигнат и до споразумение за облекчаване на дълговата тежест на Гърция, което да позволи на страната да обслужва външните си задължения.

Атина се нуждае спешно от предоставяне на транш по третата спасителна програма, за да може да покрие предстоящи през юли дългови плащания за над 3,5 млрд. евро.

Междувременно висш представител на МВФ сякаш попари европейските надежди за скорошна официална финансова подкрепа от страна на Фонда за третия спасителен план за Гърция. Това сякаш е знак, че очакваното след срещата на Еврогрупата предоставяне на нов транш от помощта за Атина ще стане факт без финансовото участие на МВФ.

За да участва МВФ в новата спасителна програма с реално финансиране, ще бъде необходимо както провеждането на надеждни политики от страна на гръцките власти, така и значително облекчаване на дълга, заяви в четвъртък говорителят на МВФ Джери Райс пред репортери.

Тези мерки трябва да включват по-дълбок основен ремонт на пенсионната система, което обаче се отхвърля на този етап от властите в Атина, както и конкретен ангажимент за преструктуриране на дълга, на което обаче последователно се противопоставя Германия.

Според Джери Райс МВФ ще представи официално своите финансови предложения едва след като европейската трета спасителна програма включи необходимите политики и облекчаване на гръцкия дълг, което може да направи настоящата програма по-правдоподобна и имаща смисъл.

В противен случай МВФ повече няма да участва в спасителния план за Гърция, с изключение може би само като технически съветник, предупреди той.

Относно неговите очаквания за предстоящата на 24-ти май среща на Еврогрупата Райс само отбеляза, че европейският главен представител на МВФ и архитект на спасителната програма Пол Томсън ще представлява Фонда по време на това заседание, а не управляващия директор - Кристин Лагард.

Трябва да се има предвид, че Лагард присъстват на заседанията на Еврогрупата само когато се очаква да бъдат взети важни решения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени