Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български съкровища: "Романтична история" от Виктор Чучков

Снимка: БГНЕС

70-годишнината на проф. Виктор Чучков - един от аристократите на българската музика в наши дни - бе отбелязана подобаващо с концерт на Симфоничния оркестър на БНР под палката на Росен Гергов  на 13 май 2016 г. в зала "България". Забележителният наш пианист и композитор беше солист в Концерт за пиано и оркестър от Николай Римски-Корсаков. Второто важно участие на проф. Чучков беше като солист в собствената му композиция "Романтична история" за пиано и оркестър. 

През 2009 година поръчката за написването на творбата идва от Софийската филхармония по идея на тогавашния ѝ директор Явор Димитров. 

Единствената разлика между тогава и сега е, че тогава завърших в пълен триумф на фортисимо, в светла тоналност, а сега реших, че след големите любови следва и една лека носталгия, затова направих нов край на творбата - оттегля се в пианисимо.

Чуйте още интересни подробности, споделени от композитора в рубриката на предаването "Алегро виваче" - "Български съкровища". Към казаното от проф. Виктор Чучков добавяме и запис от премиерата на творбата през 2009 г. със Софийската филхармония с диригент и солист Мартин Пантелеев. На пианото е авторът

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна