Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърци избраха най-многопартийния в историята на страната парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път в парламента на Кипър влизат представители на крайнодясна, екстремистка националистическа партия. Това е изненадата от проведените в неделя парламентарни избори, на които една трета от избирателите не гласуваха.

Кипърци избраха най-многопартийния в историята на страната парламент, като 56-те места в него бяха спечелени от 8 партии.

Загубата на гласове от 4-те големи партии – управляващата дясноцентристка и трите основни опозиционни, високият процент негласували – една трета от избирателите, както и влизането за първи път в парламента на Кипър на крайнодясната екстремистка националистическа партия ЕЛАМ, са най-коментираните резултати от проведените в неделя парламентарни избори.

Кипърските избиратели намалиха подкрепата си за партите, които са отговорни за икономическите проблеми, финансовия срив през 2013 г. и последвалите три тежки години в рамките на меморандума с тройката, както и за все още нерешения Кипърски проблем.

Управляващата дясноцентристка партия ДИСИ е победител със спечелените 30.69% от избирателите и 18 места, което обаче е спад с 3.7% в сравнение с гласуването преди 5 години. Резултатът за нея се приема като вот на доверие към сегашното правителство на президента Никос Анастасиадис за политиката му за изход от икономическата криза и в преговорите по Кипърския въпрос. ДИСИ е единствената управляваща партия в Европа, която изпълни едни от най-трудните програми за строги икономии и остана първа политическа сила, коментира председателят й Авероф Неофиту.

Най-големият губещ от изборите в неделя е водещата опозиционна партия - лявата АКЕЛ, която избирателите наказаха за ролята й за икономическата криза. Тя остана втора с 25.54% от общия вот и 16 депутати, което е с рекордните 7.1% по-малко отколкото преди 5 години. Лидерът й Андрос Киприану призна, че резултатите са много разочароващи.

Най-голямата изненада донесе растящата подкрепа за крайнодясната националистическа партия ЕЛАМ, сродна на гръцката екстримистка “Златна зора”. Тя получи 3.71% от гласовете, което й осигури 2 депутатски места.

Като много обезпокоителен факт политиците и анализаторите отчетоха високия дял на негласувалите – една трета от избирателите в Кипър. Пред урните се явиха малко над 67%, което е с 11% по-малко, отколкото преди 5 години.

Новият парламент ще се нуждае от широки коалиции, тъй като управляващата партия ДИСИ не разполага с мнозинство, за да приеме внасяните от правителството законопроекти за следващите критични и важни реформи за икономическото възстановяване на Кипър след кризата. Мнозинство обаче имат двете основни партии ДИСИ и АКЕЛ, които подкрепят федералното решение за обединяването на Кипър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна