Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йовка Тишева: Всяко поколение е грамотно по своему

Според проф. Галя Христозова да работиш с млади хора е награда

Първа по рода си олимпиада по езикова култура за студенти-филолози предизвика на езиков многобой 34 участници от 4 университета в страната. Олимпиадата е била насочена към студенти от първи и втори курс, които започват да осъзнават себе си като филолози, все още ненавлезли дълбоко в дебрите на граматиката, но оттласнали се вече от ученическото и кандидатстудентско ниво, обясни пред „Хоризонт“ проф. Йовка Тишева. Според нея не бива да се предоверяваме на масово тиражираните твърдения за грамотността на младите хора. Всяко поколение е различно и може би ние, преподавателите трябва да бъдем по-гъвкави, докато го водим в опознаването на магията, наречена „език“, подчерта преподавателят.

Олимпиадата е имала отборен и индивидуален етап – в писмен и устен кръг.

Сред интересните етапи проф. Тишева открои устното отборно състезание. На студентите е бил раздаден текст от брошура за набиране на доброволци, която е трябвало да коментират и оценят като езикови страни на текста, целева аудитория, дали е административен и повлиян от англоезичните модели текст, с колко чуждици борави, разказа проф. Тишева.

В рамките на олимпиадата студентите са изготвяли и „портрет на българина с висока езикова култура“. Сред характерните за подобен портрет черти участниците са подредили реч без много чуждици, уместно използване на диалекта като битов код и адекватна употреба на езиковите средства според ситуацията.

За отсяване на най-добрите в Олимпиадата по езикова култура е имало и блицигра с въпроси от публиката.

Да работиш с млади хора е награда. Така определя мисията и призванието си на учител и будител ректорът на Бургаския свободен университет проф. Галя Христозова, преподавател по езикова култура и методика на обучението по български език. Тя е и автор на множество учебници. По думите й, младите хора днес имат друг духовен свят с чиста енергия и много надежди.

Да събудиш интереса към книгите и езика за проф. Галя Христозова е вдъхновяваща роля:

На всеки студент, независимо каква специалност завършва, му е ясно, че високата грамотност, високата комуникативна култура, правописни умения и правоговорните компетентности са само плюс към визитната му картичка на специалист.

Четенето е най-същественият проблем, който стои пред всички нас. То е отговорност на училището, на университета, на семейството, смята проф. Христозова:

Грамотността се изгражда бавно. Човек е онова, което е прочел. Затова четенето е първият и най-важен фактор, който поставям в изискванията си към студентите. Когато четеш, ти си с няколко нива пред останалите, които не четат.

Българският език трябва да бъде в центъра на нашето внимание, на нашата любов, на нашата преданост, на нашето старание. Българският език е труден, но в крайна сметка е роден, наш. Ако не го усвояваме добре, има лоши перспективи за езика ни.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени