Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой номинации за „Учител на годината“

Към своя финал е тазгодишната кампания „Учител на годината“ 2016. Наградите ще бъдат връчени утре вечер, а номинации, освен учетели, можеха да правят ученици и родители.

Според профила на номинираните съвременният учител трябва да е човек с нови умения и компетенции, каза в предаването „Преди вкички“ Атанас Кузманов – изпълнителен директор на Фондация „Кузманов“:

Ние имаме възможността да видим какво искат учениците и родителите от учителите. Това, което те ни споделят, когато номинират даден учител е, че харесват учители, които са отворени към децата, които им преподават предметите по интерактивен начин, а не само лекционно. Учители, които са състрадателни с проблемите на децата. Това обикновено се получава в по-малките населени места и учители, които поемат част от родителските функции.

В тазгодишното издание на „Учител на годината“ са постъпили 352 номинации, което е най-големият брой от създаването на наградите.

Вече са ясни отличените. Трябваше да бъдат 12, но поради равностойните кандидатури отличените учители са 16. Те са от цялата страна, обясни Атанас Кузманов.

Той е категоричен, че няма да има съвпадение, ако се наложат картата на т.нар елитни училища и тази с отличените учители:

Извън градовете, в които са тези училища - София, Пловди, Варна, във всички други по-малки населени места учителите работят на едно друго ниво с учениците. Аз дори споделям с колеги, че ако трябва да запиша детето си след време в училище, то никога няма да запише в столично училище.

Разговорът с Атанас Кузманов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна