Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Фрейн: Eдин писател следва да има стаж като репортер, за да си припомня колко е сложен светът

Авторът представя "Стремглаво" на Панаира на книгата

Някои хора в Англия водят кампания за контрол на медиите, даваща на лица, които смятат, че свободата на пресата представлява проблем, да търсят своята неприкосновеност. Има разлика между неприкосновеността на частни лица и на обществени фигури, но дори и обществените фигури следва да имат известна закрила, поне от пресата и медиите.

Това каза за предаването "Хоризонт до обед" британският драматург, писател и журналист Майкъл Фрейн, автор на 12 романа, над 30 пиеси. На среща с журналисти, организирана от Асоциацията на европейските журналисти в България, той ще отговори на този въпрос за помирението на правото на журналистите и писателите да разследват с правото на индивида на неприкосновеност на личния живот.

Бих казал, че в Англия има нужда от свобода от печата и винаги е имало такава. Най-спешният проблем в момента е, че имаме една популярна преса, която е изключително развихрена, излязла извън контрол, замесена в ред скандали, например хакване на лични телефони и коментиране спрямо личния живот на разни хора по начин, който често е пагубен за личния живот на тези хора.

Книгата на Фрейн "Стремглаво" ще бъде представена на Панаира на книгата днес.

Винаги съм казвал, че един писател следва да има стаж и като репортер, за да си припомня колко е сложен светът.

Интервюто на Ирина Недева с Майкъл Фрейн можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна