Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Григориев: Има страни, които са обречени да бъдат догонващи

Руският икономист представя у нас книгата си "Епоха на растежа"

Снимка: http://iztok-zapad.eu

Защо едни страни са богати, а други остават бедни въпреки всички усилия? Какви фактори определят икономическия растеж? Отговори търси книгата на руския икономист Олег Григориев „Епоха на растежа“, която издателство "Изток-Запад" представя в рамките на традиционния пролетен Панаир на книгата. Преводът е на Митко Хитов.

В рамките на действащите икономически механизми има страни, които са обречени да бъдат догонващи, подчерта Олег Григориев в интервю за предаването "12+3". В тази група влиза дори Южна Корея, въпреки че я възприемаме като азиатски тигър, допълни той:

Проблемът на развиващите се страни е, че те могат да се развиват само докато са бедни. За съжаление за развиващите се страни е възможно развитие единствено за сметка на голямата бедност.

Когато се осъществяваше преходът към пазарна икономика бях сред икономистите, които смятаха, че пазарът ще направи икономиката по-ефективна и ще помогне да се решат някои от натрупаните проблеми. Когато това не се случи, се замислих какъв е икономическият механизъм, така Григориев мотивира решението си да напише тази книга. В нея икономистът се спира на решаващата роля на модела на разделение на труда.

При краха на съветската икономика по време на пазарния преход започнаха да взаимодействат икономики с различна степен на разделение на труда. Често ще чуете, че крахът на съветската икономика се дължи на неправилни, или направо предателски решения, но аз бях вътре в този процес и не видях много глупаци или много предатели, сподели още авторът.

Руската империя се е развивала по монокултурен път.  Руската революция е проявление на проблемите, идващи от монокултурния път на развитие, смята Григориев:

Днес също имаме монокултурен път на развитие. Минаха сто години, а тъпчем на едно и също място. Същият модел. Същите проблем. Изглежда, че много се е променило, а от гледна точка на базовите икономически механизми нищо не се е променило.

Олег Григориев е работил в Държавната дума, Върховния съвет, Икономическото управление при президента на Руската федерация. Сега е научен ръководител в изследователския център „Неокономика“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна