Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл Нефтохим" е платил екоглобата от 250 хиляди лева

Годишно на човек от населението у нас се падат по 298 кг боклук

| обновено на 25.05.16 в 15:48
Снимка: БГНЕС

Рекордно високата глоба от 250 хиляди лева, наложена на "Лукойл Нефтохим-Бургас" заради замърсяване на въздуха, вече е платена. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева
Това беше първата такава голяма наложена глоба заради допуснато замърсяване на въздуха със сероводород. 36 пъти беше превишена нормата.
Бургас беше обгазен на 30 срещу 31 март. Подадени бяха десетки сигнали за задушлива миризма, усетена в няколко квартала на града.

Най-неблагоприятно въздействие върху околната среда през 2014 година е оказало потреблението на енергия и природни ресурси, се казва в правителствения доклад за 2014 г.

Количеството на фините прахови частици във въздуха като цяло намалява, но остава проблемно за определени региони - най-сериозни превишения са измерени във Видин, Монтана  и Ловеч. То се дължи предимно на сезонния характер на отоплението и през зимния период е близо седем пъти повече отколкото през летния.

В Перник, Пловдив, София, Благоевград, Търново, Кърджали, Добрич се отчита ясно изразена тенденция към намаление на средногодишните концентрации на фини прахови частици, посочи екоминистърът.

В 72 процента от контролните пунктове е отчетено превишаване на допустимите норми на шум в градовете.

Проблем остава депонирането на отпадъците, тъй като това все ощее  най-използваният метод, което ни поставя на незавидна позиция със средните 298 кг на човек на година при средноевропейска норма 147 кг. отпадъци.

2014 е била една от 13-тте най-топли години за периода 1988 - 2014 година, съобщи още министър Василева.

Докладът регистрира подобряване на качеството на водите у нас, като 97 процента от питейната вода отговаря на нормите без отклонения.

Мрежата "Натура 2000" вече покрива над 34 на сто от територията на страната.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна