Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Михайлов: Продажбата на мляко в сивия сектор спасява фермерите от фалит

Според браншовата организация на говедовъдите, решението е в субсидия за литър качествено мляко

Снимка: архив

Много ферми продават мляко в сивия сектор заради ниската изкупна цена, сочи анализ на Националния съюз на говедовъдите. Там са скептични за развитието на сектора при сегашната изкупна цена на млякото от 45-50 стотинки за литър, коаято не покрива себестойността на произведен литър мляко. Пред "Хоризонт" изпълнителният директор на организацията Михаил Михайлов обясни, че решение на проблема може да се търси в механизма субсидия за литър качествено мляко.

Можем само да гадаем за директните продажби и за количествата мляко, които се консумират по места, каза Михайлов, според когото никой не знае и какво е качеството на нерегламентирано продаваното по ъглите мляко:

Не се плащат нито данъци, нито се регистрират някъде, никой не знае пък какво е качеството на това мляко, което се продава на пазарите нерегламентирано. Те го реализират на минимална цена от един лев до 1,50, докато в същия момент млякото им се изкупува, примерно, на 40- 45 стотинки.

Михайлов заяви още, че много от фермерите все още не фалират тъкмо заради алтернативните начини да реализират продукцията си:

Десетки, може би хиляди ферми, в които се отглеждат по-малък брой животни, благодарение на това успяват да оцелеят.

Според Михаил Михайлов, борбата за оцеляване на млечното говедовъдство тепърва започва, от браншовата организация на говедовъдите предвещават много фалити. Ако нещата не се променят, до две години, а може би и по-скоро няма да имаме млечно говедовъдство, прогнозира  Михаил Михайлов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна