Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Николов: Промени в Закона за енергетиката се налагат, за да няма скок на цената на тока

Снимка: БГНЕС

Нова промяна в Закона за енергетиката се налага, за да не се стигне до повишаване на цената на тока, каза в интервю за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов от ГЕРБ. Предложението предвижда, освен производителите на ток, вече и Електроенергийният системен оператор, и "Булгартрансгаз" да внасят 5 на сто от печалбата си във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Целта е да не се стига до увеличение на таксата "задължение към обществото", която е част от крайната цена на тока. Ако тази мярка не даде резултат, може да се наложат още законови промени, посочи Валентин Николов:

Ако сега вземем тази мярка, с цел да не повишаваме цената на тока, може би следващата мярка ще бъде по някакъв начин да търсим премахване на такса пренос за износа на ток, за да можем да го стимулираме, така че да може тези дружества да не претърпят финансови загуби.

Законовата мярка има значение и за енергийно бедните, каза още Валентин Николов:

Ако не приемем този закон, който днеска сме предложили, то, в този случай енергийнобедните ще станат доста повече и ще трябва да се компенсират с повече пари.

Следобед министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще представи критериите за енергийна бедност, според които да се осигурява социална защита при пълната либерализация на пазара. Днес в Народното събрание ще бъдат разгледани промените в Закона за енергетиката.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Юлияна Корнажева с Валентин Николов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна