Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата няма възраст

БНР Новини
Пиксида с форма на мида от могилата Голяма Косматка край Шипка, Старозагорско. Краят на IV - началото на III в. пр. Хр. Сребро с позлата, емайл
Снимка: Архив ИМ
Кой любимият, най-впечатляващ експонат за д-р Наталия Иванова, от изложбата „Огледало на времето. Женската красота през вековете“ в Националния археологически институт с музей при БАН? Д-р Наталия Иванова е куратор на изложбата. Лично е докосвала и държала в ръцете си изящните предмети и пособия, като пиксидата , за която разказва в интервюто. А какво е пиксида? Много интересна форма за бижута. Към кой исторически период принадлежи? Къде е намерена? Къде може да се види днес? Великолепната пиксида – кутия за съхранение на накити и козметични вещества, е изключително женски атрибут. Изработена е от сребро с позлата и копира формата на средиземноморската мида Pecten jacobaeus. Със своята изящна украса от 11 сребърни розети, пиксидата се нарежда сред шедьоврите на античните предмети от благородeн метал. Смятана за символ на плодородието и свързана с култа към Афродита, присъствието на раковината в гробницата на Севт III, прави възможна хипотезата за принадлежността й на Беренике, македонска принцеса, съпруга на владетеля.
Архолозите, осигурили великолепните експонати от различни наши музеи в страната, имат основание да твърдят , че открай време красотата на българската жена е повод за гордост. Изложбата проследява промените в прически, облекло и украшения на благородната жена през вековете. Предметите са представени на фона на важни явления в историята на Югоизточна Европа, като Гръцката колонизация, периода на българските земи в рамките на Римската империя, създаването на Българската държава, попадането й под византийска и по-късно османска власт. Изложбата ще остане в Националния археологически институт с музей при БАН до 25 септември 2016 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна