Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водите на България – богатство или бедствие

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Богатството на България – водите, вече са се превърнали в природно бедствие. Ето последните новини от различни краища на България – във Велико Търново река Янтра рязко повдигна нивото си, в региона на Казанлък, точно по време на розобера в селата Енина, Долно Изворово и Крън паднаха мостове, наводниха се сгради и се създадоха немалко проблеми. В Старозагорско пък се наводни участък от пътя и почти спря придвижването по него... почти бедствени ситуации в различни краища на страната.
Защо се случва това – отговор на този въпрос се опитаха да отговорят участниците в Петата годишна водна конференция в София. България има голямо богатство на водни ресурси и е на осмо място в Европейския съюз по възобновяеми водни ресурси, но това, освен че е богатство е и проблем, защото за изграждане, рехабилитация и поддържане на ВиК мрежата и на другите водни съоръжения са необходими около 12 милиарда евро. Това е – няма достатъчно средства за да се стопанисва едно от най-големите богатства на България.
След подробната информация на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, взеха думата и еколозите – според известния природозащитник Петко Ковачев несбъднатите проекти за прочистването на речните корита и за другите недомислия през годините – доведоха до бедствените ситуации в страната преди няколко години.
За да се избегнат подобни проблеми в бъдеще и за да не ни изненадва пролетния дъжд – не са необходими много законодателни мерки – просто трябва да се засили контролът върху проектите по Оперативна програма „Околна среда“, чрез дребни законодателни мерки, и някак си да се спре тоталното изсичане на горите, пак само с контрол от институциите, а не толкова чрез промени в законите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна