Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артзанимания осмислят деня и бъдещето на лишени от свобода

Снимка: БГНЕС

В Централния софийски затвор отчетоха резултатите от проекта „Пътят на новото начало“ на фондация „Мисия Спасение“. Проектът е насочен към рехабилитация и ресоциализация на лишените от свобода преди и след освобождаването им. Сред целите на проекта е да бъде намален рискът от рецидивизъм и поредно попадане в затвора. Ръководството на затвора оценява проекта като положителен, защото е дал възможност на лишените от свобода да запълват времето си със смислени дейности.


Проектът "Пътят на новото начало" не е първото предизвикателство пред екипа на пастор Иводор Ковачев, който от години се опитва да даде втори шанс на лишени от свобода и да им покаже, че с вяра може да се види изход от всяка една ситуация:

Под формата на лидерски курсове, артзанимания, психологически срещи, срещи със семействата – имахме възможност да дадем малко повече вяра. 

Художничката Нана Райчева и част от участниците в проектаНана Райчева е художник и води курс по арт терапия в Софийския затвор. Разказва, че четири от "нейните момчета", както ги нарича, вече са на свобода:

Благодарна съм на тези момчета, които позволиха артзанятията да отключат в тях неизявения потенциал. Изкуството е свобода. Свободата не е физическо понятие, тя е духовно състояние.

Али е бивш затворник и герой на романа на Александър Урумов - "Али Безсмъртния":

От три години и половина съм навън и виждам много хора които живеят в затворите които сами са създали. Бях мюсюлманин, станах християнин и това беше най-мощната сила, която ме промени.
 
За промяната, която са преживели, лишените от свобода разказаха:

Лишен  от свобода съм, изтърпявам присъда. Имам възможност да съм полезен тук и това до голяма степен осмисля ежедневието ми.

Човек трябва да иска да се промени. Ако нямаш вътрешна нагласа за промяна и да осъзнаеш, че си вършил недобри дела, просто нещата няма да се случат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна