Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за сдружения за напояване

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за сдружения за напояване. Според вносителите, измененията целят да облекчат процедурата по учредяването на сдруженията за напояване и да съгласуват правилата за държавни помощи с европейските изисквания за формирането на цената на водата. 

Отменят се и редица текстове, регламентиращи преференции на сдруженията, като безвъзмездно право на ползване и на собственост върху хидро-мелиоративни обекти и получаването на държавна помощ.

Според Националната асоциация на сдруженията обаче, промените в Закона за сдруженията за напояване ще задълбочат проблемите в сектора. Това заяви пред "Хоризонт" секретарят на организацията Николай Момчилов.

По думите му, приетите днес промени лишават от възможност да кандидатстват за европейско финансиране. Досега Сдруженията имаха право на петгодишно безвъзмездно ползване върху съоръженията:

След изтичането на пет години министърът на земеделието и храните би следвало със заповед безвъзмездно вече да предаде собствеността  на сдружението за напояване. Към настоящия момент няма такова нещо. На нито едно сдружение след изтичането на договора не е удължен, като самите сдружения би трябвало да бъдат затворени, тъй като те нямат предмет на дейност. В новият закон също не се разрешава този проблем. Другият съществен момент е това, че тъй като самите сдружения нямат право да извършват разпоредителни сделки и фактичекски деформират печалба.

От Асоциацията на сдруженията за напояване са внесли предложения за промени в закона с очакване, че те ще бъдат приети между първо и второ четене - каза Николай Момчилов.



 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна