Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроект за правата на хората под запрещение - на дневен ред за обществено обсъждане

Няколко фондации и неправителствени обединения на хора с увреждания са внесли в министерството на правосъдието проект за закон за физическите лица и мерки за подкрепа, който да овласти хората под запрещение. Фондация „Български център за  нестопанско право“ е сред вносителите на законопроекта.

Организациите инициират и  пътуваща изложба „Решавам = Съществувам“, която бе открита в Ловеч. Изложбата представя реални истории на хора, живеещи под запрещение. Така се набира обществена подкрепа срещу остарялата система за поставяне под запрещение, въведена в страната ни в далечната 1949 година. 

По данни от 2012 година у нас има 7 500 лица под запрещение.

Айлин Юмерова разказва, че нова законодателна концепция трябва да улесни подкрепено вземане на решения от хора с психични проблеми, защото към настоящия момент системата лишава хората от гражданските им права – те не могат да сключват сделки, да работят и да гласуват. Всичко това ги зачерква от общността, казва тя:

Това са хора като вас, като мен, нормални човешки същества, които ако бъдат подкрепени в тяхното затруднение, могат да взимат свободно решения или поне да им се дава възможност сами да решават даден проблем или въпрос. Това е най-важното, което желаем да се случи. 

Това, че даден човек е с увреждане, не го прави по-податлив на манипулации, тъй като всеки от нас е потенциален обект на злоупотреби. Законопроектът, който е публикуван за обществено обсъждане, предоставя достатъчно гаранции, ако хората с увреждания бъдат измамени, те да могат да си търсят правата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна