Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Автор:

"179 държавни служители разследвани за корупция" в рамките на две години, съобщава "24 часа", като се позовава на данни на Софийската градска прокуратура. На този фон, "само един чиновник уволнен за конфликт на интереси" през 2015-а, допълват от изданието. 
"Службите отново разширяват правото си да следят в интернет" е водеща тема на вестник "Сега", посветена на приетите промени в Закона за електронните съобщения. "МВР ще рови мейлите на предполагаеми жертви" на измама или отвличане, обясняват от "Монитор".  Данните за жертвите на престъпления ще се пазят 6 месеца", допълват от "Стандарт". 
"Няма архитекти и химици, лекарите с 60% повече", предупреждава "Труд", като се позовава на данни от последните пет години, представени от образователния министър Меглена Кунева на питане от Реформаторския блок. Според статистиката, с 1/4 е намалял  броят на студентите по електротехника и машинно инженерство. "Оставаме без учители по математика и чужди езици", допълва "Монитор". Студентите по педагогика са намалели с 20%, а, по данни на образователното министерство, до 2026 година около 45 хиляди преподаватели излизат в пенсия. 
"Нова мода - бал на острова", пише вестник "24 часа". Цели класове са празнували завършването на училище на море в Гърция, показва проучване на вестника, офертите за две нощувки са на цената на куверт за ресторант. 
"Археолози откриха гроба на Аристотел", пише "Новинар".  Мястото е известно от 1996 г., но са били нужни 20 години, за да се съберат достатъчно факти, че, край Олимпиада, на остров Халкидики, е бил погребан мислителят. "Аристотел става новият магнит за туристите, които посещават Гърция", добавя "Стандарт".   И "Островът на Йоан Кръстител става атракция", допълва "Телеграф". Созопол иска собственост над Свети Иван", където преди време бяха открити мощите на светеца, поясняват от ежедневника. 
"Половината курорти още са строителни площадки" въпреки забраната за градеж и ремонти по морето до 1 октомври, показва проверка на "Монитор".  50% от хотелите по Черноморието са на път да затворят догодина заради липса на кадри, предупреждава изданието. "Хотелите вдигат цените заради чуждите туристи" с 10% спрямо миналото лято, съобщава "Телеграф". 
"1/3 от българите живеят в тежка мизерия", извежда като водеща тема вестник "Дума". Други 40 на сто са на ръба на бедността според нов доклад на Евростат, за селата процентът е най-висок, подчертава изданието. 
"Споразумението Европейски съюз-САЩ отваря възможността в Съюза да влезе отровно месо", информира вестник "Труд", допълвайки, че "споразумението удря животновъдния сектор", тъй като между 60 и 80% от прасетата в САЩ се третират в химикали. Ако споразумението между ЕС и САЩ бъде подписано, съществува вероятност стотици хиляди тонове месо, съдържащи опасен за човешкото здраве хормон, да залеят пазарите и у нас. "Продават заразени турски и полски домати", алармира още "Труд". Болният домат се разпознава когато по него се появят бели петна. 
"Плантации за износ - Български чай чудо превзема Германия и Япония", информира "Труд". Става дума за известния мурсалски чай, който е получил сертификат за лечебната си сила зад граница. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна