Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Манолов и Любен Томев - за огнището на проблемите в оръжейните заводи

Снимка: БГНЕС

Проблемите и жертвите в оръжейните заводи са резултат от сгрешения модел на приватизация.

Това заяви в предаването "Неделя 150" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов:

Българската оръжейна индустрия винаги е била държавна и когато изведнъж, ние, неподготвени се втурнахме в тоя капитализъм, ни се случва това, което ни се случва. Тогава, когато в Казанлък произвеждат автомати и, нали основно с това се занимават, което може да мине като общо машиностроене, нещата са окей. Но, когато те се занимават и с боеприпаси, където има взривни вещества, тогава вече нещата не са окей. Защото, когато някой иска да печели от някаква дейност, той се старае да съкращава разходи. Изкушението да съкратиш разходи за сигурност е изключително голямо и ние страдаме именно от това.

Според Манолов решението е по-силен контрол на държавата върху сигурността при производството на оръжие и боеприпаси.

Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ заяви, че заради нередовния производствен ритъм, в сектора има проблем и с условията на труд:

Просто тоя сектор се блъска от едната крайност в другата крайност, като няма работа, като започват съкращения и масови уволнения, мизерия, глад, на другата крайност идват многото поръчки, идва обаче този денонощен режим, за който говорим, пълното натоварване, изстискване на силите… Очевидно, в една такава среда, хората не могат да се чувстват нормално. Те нямат тази сигурност, няма нормални условия на труд.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Венелина Попова по темата  „Арсенал“ ,  коментарите на Димитър Манолов и Любен Томев по проблемите в оръжейните заводи, както и кореспонденцията на Юлия Талева от Париж за синдикалните действия, заради нестихващите протести срещу реформата в трудовото законодателство във Франция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени