Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ст. Манов: Ограничаването на изборните права не засяга само българите в чужбина

Снимка: личен архив

Ограничаването на изборните права не засяга само българите в чужбина, но и избиратели от малките села у нас, уточни в предаването "Преди всички" Стефан Манов – член на Обществения съвет към Централната Избирателната комисия:

Вдигането на летвата за избор на кмет на село – от 150 на 400, лиши с едно махване на пръчката десетки хиляди избиратели в страната, които имаха този шанс да си кажат кой искат да им е кмет, макар и на малко селце.

Липсва цялостно виждане за това, къде е мястото на българите извън страната в националния живот, коментира Стефан Манов:

Ако ние на този въпрос не отговорим, няма как да направим изборно законодателство. И моето усещане е, че отговорът на този въпрос няма да дойде. Факт ли е, че практически няма българско семейство без роднина, близък, живеещ извън страната? Факт ли е, че вероятно повече български студенти има в момента в някои западни държави, отколкото в нароилите се псевдоуниверситети в страната? Факт ли е, че българските граждани извън страната са нетен източник на валутни потоци към страната?... Това са неща, които ние трябва да изговорим и от тях да правим националните политики.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Силвия Великова със Стефан Манов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна