Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Гърдев: Европа е единственият партньор на Турция, който може да ѝ помогне директно с пари за бежанците

турция сирия бежанци граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Меморандумът между ЕС и Турция за бежанците е свързан с едни условя, които всяка от страните трябва да изпълни. Големият проблем за Ердоган не е антикорупционното законодателство, а антитерористичните закони, на които в Европа се гледа като на изключително тежки.

Това каза в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ специалистът по национална сигурност Димитър Гърдев.  Другият проблем в споразумението е спазването на ангажиментите на Турция за контролиране на бежанския поток, а тежестта от това се поема основно от Гърция: 

През сухопътната граница може да направите заградително съоръжение, както ние имаме, но на морска това е невъзможно и оттам е голямата опасност за наплив на мигранти. Също така забележките от турска страна бяха, че Турция не получава тези средства, които бяха обещани, за нея -  първоначално първите 3 милиарда, след което станаха 6. Същевременно се поставят едни нови условия, които са малко спорни като трактовка, тъй като турските власти искат да получат парите директно, докато меморандумът и споразумението, беше свързано с това, че тези пари ще получи не държавата Турция, а бежанците там и то през организации, които са пряко ангажирани с подобряване на условията.

Гърдев очаква, че в новия кръг преговори между ЕС и Турция Европа не може да отстъпи от изискванията в предприсъединителното законодателство, тъй като в европейския договор няма привилегировани държави, допълни той.

Гърдев припомни, че край гръцките острови има мисия на НАТО, а Европа има план Б  - да пренасочи големи средства към островите.

За да отпаднат визите за турски граждани, Турция трябва да изпълнява и други изисквания, свързани основно с  трафика на бежанците, но и със засилен граничен контрол, който пряко ни засяга и поради тази причина ние ще настояваме за изпълнение на тези условия. Освен това, специално заради Турция беше предвидено да се изработи едно изменение в ЕС, а именно, държавите по скоростен път, при екстремни ситуации, да отменят автоматично или по много бърза процедура визовия режим с Турция.

ЕС не приема добре агресивната реторика и тя няма да донесе на Турция нужния успех, убеден е Гърдев. Причината е, че страната спешно се нуждае от пари, тъй като е в сериозна изолация и очаква намаляване на туристическия поток от Русия, а трябва да се грижи и за издръжката на 2 500 000 бежанци.

Европа е единственият партньор на Турция, в момента, който може да помогне директно с финансови средства за този проблем – с бежанците.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна