Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Танчев: Фалитът на малките ВЕИ е много лош знак

Снимка: БГНЕС

Това не е начинът, по който държавата да променя в ход договорни отношения. Този сигнал не предразполага нито чуждия, нито родния бизнес да работи с държавата – да ти сменят условията едностранно, без да можеш да се защитиш. Даваме сигнали, че държавата едностранно, във всеки момент може да промени договорни отношения. Тази позиция изрази в предаването „Преди всички“ Светлин Танчев, председател на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на еврофондовете, във връзка с приетия от Народното събрание закон, с който се обявяват в несъстоятелност 274 малки български фирми и земеделски производители. Днес представители на засегнатите 274 малки ВЕИ ще огласят позицията си. Закриват се 1800 работни места.

Тези проекти трябва да бъдат устойчиви и нямаме право да се отказваме от тях и да ги затваряме. Ако тези малки фирми фалират, държавата ще трябва да плати доста солено, защото ЕК ще разгледа това като неправилно изразходвани средства, категоричен бе Танчев.

С фалита на малките ВЕИ-та може да си стигне до връщане на 100 млн. лева, с които по Програмата за развитие на селските райони са финансирани тези проекти. Според Светлин Танчев има опит административни грешки се прехвърлят към крайния бенефициент:

Това е най-лесният начин. Всички знаем, че не тези малки фирмички са порочните бизнесмени, които източват и вдигат цената за всички. Осреднената цена, която те получават, е далеч от това, което се тиражираше за цената на един киловат алтернативна енергия.

Ако се заровим в детайлите, ясно се вижда, че не там са големите милиарди, които изтичат в енергетиката - като проекта „Белене“, например. Фрапантни цифри са потънали в този сектор, а ние сме се съсредоточили в най-уязвимата група, която няма средства за юристи и лобисти.

Комисията може да излезе с препоръки и становища, но няма лостове за пряко влияние, можем да оказваме политически натиск, но изпълнителната власт носи пряка отговорност за случващото се, коментира Танчев и посочи, че очаква до десетина дни по-ясни отговори от ЕК по казуса.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени