Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители в Ловеч излизат на протест срещу въвеждане на кетъринг в детските градини

Снимка: БГНЕС

В Ловеч родители на деца от детските градини и граждани излизат в 17 часа на протест пред сградата на общината, заради намерението на местната власт да въведе кетърингово хранене във всички детски заведения в общината. Четири часа по-рано Общинският съвет ще заседава извънредно, по искане на групата съветници от БСП и двама независими, за отмяна на обявената обществена поръчка - външна фирма да приготвя и доставя храната в детските градини в Ловеч.

Намерението на общинското ръководство в Ловеч да затвори кухните в детските градини и храната за децата да се приготвя и доставя от външна фирма предизвика широко обществено недоволство. Беше създадена и местна гражданска инициатива, която внесе в общината искане за отмяна на обявената поръчка. То е подкрепено с подписите на над 900 граждани, но поне засега ръководството на общината е твърдо в намеренията си да промени начина на хранене в детските градини с мотива, че така контролът ще е по-голям, а качеството на храната по-добро.

Родителите, обаче смятат точно обратното. Те излизат на протест, защото не са ни питали как искаме да храним децата си, заяви един от организаторите:

Не искаме да се променя начинът на хранене в детските градини. Искаме да бъде отменена тази обществена поръчка. Искаме Общинският съвет да започне да контролира дейността на кмета. Искаме прозрачност при управлението. Искаме да ни се чува мнението.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова посочи, че само една фирма е кандидатствала за приготвянето и доставката на храна и предстои комисия да разгледа документите ѝ.:

В едномесечен срок комисията трябва да приключи с изготвянето на протокола и предложението до кмета.

В момента фирмата, подала оферта, доставя храната за Центровете за настаняване от семеен тип в Ловеч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна