Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-дългият тунел в света беше официално открит в Швейцария

| обновено на 01.06.16 в 18:35
Тунел "Готард"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-дългият и най-дълбок тунел в света беше официално открит в Швейцария след близо две десетилетия строителство, предаде Би Би Си. Дългият 57 километра тунел "Готард" ще осигури високоскоростна железопътна връзка между Северна и Южна Европа под швейцарските Алпи. Швейцария твърди, че това ще доведе до революция в европейския товарен транспорт. Причината е, че стоки, които всяка година се пренасят с милиони камиони, вече ще могат да бъдат транспортирани с влак, което ще бъде по-безопасно, по-евтино и по-бързо. Освен това, новият маршрут ще щади алпийската екосистема.

Швейцарският министър на транспорта Дорис Лойтард обясни пред Би Би Си, че тунелът "Готард" ще осигури не просто по-евтин, по-бърз и по-ефективен транспорт. Той ще допринесе също за опазването на природата на Алпите, посочи тя.

В Швейцария имаме топящи се глетчери. По отношение на биоразнообразието всяка година има загуба на флора и фауна. Така че това е част от политиката ни за защита не само на атмосферата, но и на региона на Алпите, обясни Дорис Лойтард.

За официалното откриване на "Готард" по новия маршрут бяха пуснати два влака в противоположни посоки. Всеки от тях превозва стотици гости, спечелили билетите си в томбола.

Церемонията бе начело с швейцарския президент Йохан Шнайдер-Аман, като присъстват също германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци, австрийският канцлер Кристиан Керн и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Пищното шоу за откриването включваше десетки танцьори, акробати, певци и музиканти, които отдадоха почит на културата и историята на Алпите. Почетени бяха и жертвите на миньорите, участвали в изграждането на тунела. При строителството му загинаха девет от тях.

С откриването си тунела измести на второ място по дължина японския тунел "Сейкан", който е 53,9 километра, и на трето тунела под Ламанша, който е 50,5 километра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна