Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: България бавно осъзна факта, че е член на ЕС

12-02-16-06483_1


Анализаторът от Института по балканистика на БАН и бивш посланик в Албания и Косово проф. Боби Бобев коментира в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" 20-ата юбилейна среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа:

Съвсем не е случайно, че Хърватия приема за свой приоритет евроинтеграцията. Очевидно става дума за страните от Западните Балкани, които все още не са членове на ЕС, защото Хърватия буквално "живее“ в този регион. Съвсем естествено е тя да търси начин да генерира по-голяма сигурност.

Той допълни, че държавите от Западните балкани са страните, които най-много желаят тази интеграция:

Ако върнем поглед назад, преди 20 години, ще видим, че именно стабилността, сигурността и добросъседството са на първо място. Тогава никой не говореше за интеграция. Тогава от целия регион в ЕС беше само Гърция, а сега са много повече държавите в Съюза. В региона като цяло има напредък. В речта на нашия президент беше посочено, че БВП цялостно на региона се е увеличил три пъти, което е доста обнадеждаващо, въпреки че регионът е изостанал като цяло в икономическо отношение и едва ли за период от 5 години може да се промени драстично.

Бобев коментира и политиката на България по отношение на ЕС:

България проспа няколко години, докато се говореше по начина "те в Брюксел“, а ние ве че бяхме членове на ЕС. Ние бавно осъзнахме факта, че сме членове на ЕС. В икономически план нямаме чак толкова големи възможности, но ние не сме никак малка държава.

Цялото интервю с Боби Бобев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна