Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Ангелов: Нерегламентираният риболов нанася много щети на рибните ресурси

ribolov
Снимка: БГНЕС


Днес се открива любителският риболовен сезон. Директорът на Главна дирекция "Рибарство и контрол“ към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакуклтури (ИАРА) Тодор Ангелов коментира нерегламентирания риболов:

Нерегламентираният риболов нанася много щети и на рибните ресурси, и на хайвера, който рибите точно в този период хвърлят. С една пълна с хайвер риба се унищожават цяло поколение риби. Като цяло за периода на забраната инспекторите са издали 112 акта за административно нарушение.

Ангелов допълни къде е разрешен стопански риболов:

Стопанският риболов е разрешен единствено в Черно море и във водите на река Дунав, тоест всички вътрешни водоеми са забранени за стопански риболов. Най-честите нарушения са в язовирите: "Жребчево“, "Копринка“, "Кърджали“, "Студен кладенец“.

Ето и какви са задълженията на любителите риболовци:

Любителите риболовци могат да използват не повече от 3 броя въдици в изкуствените водни обекти и 2 броя въдици в останалите. Длъжни са да записват улова в риболовния билет и са длъжни да носят тези риболовни билети по време на риболов и да ги показват на контролните органи при поискване. Абсолютно е забранено използването на тройни куки.

Цялото интервю с Тодор Ангелов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна