Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия за съдебната реформа и антикорупционното законодателство

Снимка: БГНЕС

Новосъздаденият парламентарен съвет за контрол на изпълнителната власт и изготвяне на законодателни инициативи, от АБВ, "Народен съюз" и "Гергьовден", организира дискусия за съдебната реформа и предложенията за антикорупционното законодателство.

В проекта за антикорупционния закон липсва анализ, от който да става ясно защо се предвижда една или друга мярка, каза в "Преди всички" Лъчезар Никифоров, депутат от АБВ и член на парламентарната правната комисия.

Вчера в Комисията по правни въпроси антикорупционният закон мина на първо четене, с 11 гласа "за", 2 "против" и 4 "въздържал се". АБВ и ДПС се въздържаха. Никифоров обясни:

Законът обединява три други закона и четири различни институции. Трябваше да има анализ, например – по какви причини е необходимо да се изземват функции от Сметната палата, как е работила Комисията по конфликт на интереси, с какво новият закон ще подобри работата, същото почти се отнася и за Комисията за конфискуване на имущество. Ние считаме, че липсва и оценка какво се очаква и как ще се постигне с една или друга мярка. Много често се говори за оценка за въздействие на съответното законодателство, а в съответния случай това нещо не съществуваше. Също така имахме определени предложения, които се надяваме вносителите да ги вземат предвид, още повече че на самото заседание на правната комисия се прие решение за създаване на работна група по закона, която ще работи по предложенията между първо и второ четене.

Лъчезар Никифоров уточни, че АБВ ще участва активно в работната група, която ще редактира проекта между първо и второ четене, за да получи необходимата подкрепа при окончателното гласуване в пленарната зала.

Втората част от Закона за съдебната власт все още се дебатира в работната комисия, но е почти финализирано всичко по него и в рамките на до две или три седмици ще бъде внесен в Комисията по правни въпроси:

На този етап нещата вървят по план и по тази втора част се работи доста усилено и доста успешно, такава е поне моята информация.

Никифоров каза още, че няма причини втората част от Закона за съдебната власт да не бъде подкрепен:

Нямаме никаква информация, която да говори, че има непреодолими противоречия.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Лъчезар Никифоров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна