Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и неговите четници

| обновено на 02.06.16 в 15:22
Снимка: БГНЕС

Цяла България отдава почит на подвига на Христо Ботев и неговата чета и на героите, дали живота си за свободата на родината ни. Кулминацията на честванията е на връх Околчица

"Сбъдна се пророчеството твое, жив си ти..." Този стих, изсечен  в камък на лобното място на Христо Ботев по стръмните чукари на Врачанския балкан, в този ден на почит се изпълва с настроението на стотиците българи от цялата страна, които изкачиха историческия връх, за да бъдат част от всенародното поклонение на Околчица. Последният бой на Ботевата чета по тези места, при който войводата им намира героичната си гибел, беше пресъздаден от националното дружество "Традиция". Врачански свещеници отслужиха молебен за България. Актьорското изпълнение на Ботеви стихове беше посрещнато с бурни аплодисменти. 

Приветствие към множеството ще отправи Атанас Катрафилов, правнук на ботевия четник поп Сава Катрафилов. На официалната церемония ще бъде поставен финалът на 70-ия национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица". Честването ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред белокаменния кръст на Околчица.

Походна колона по трасето от Козлодуй до ОколчицаПанихида в памет на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше отслужена в храма "Света Богородица" в Калофер – родния град на поета-революционер. С военни почести по традиция от Националния музей беше изнесено знамето на Ботевата чета, а на едноименния площад се състоя митинг-поклонение.

С поклон пред делото и подвига на Ботев и ботевите четници, и с почит към всички герои, отдали живота си за България, стотици жители на Калофер и гости на града от цялата страна сведоха глави под воя на сирените в минута мълчание, а след това думите, израз на размислите в тази минута, са израз на преклонение:
В тази една минута българинът трябва винаги да е горд с историята ни. Уважение към Христо Ботев и всички, които са загинали.

Ботев се е отдал изцяло на българския народ, на своето желание да освободи този народ и да помогне. Той е бил смел и се е жертвал. Всеки един народ трябва да пази историята си.



Венци и цветя бяха положени пред паметника на Христо Ботев, извисяващ се над Калофер. Центърът на града е изпълнен с ученически групи, дошли от цялата страна. Много от децата проявяват интерес към Пътуващото читалище "Бащино огнище", където се изнасят беседи и са изложени военни и четнически униформи, стари издания на книги на български възрожденци, снимки и автентични оръжия. 


СнимкаТържествена церемония, посветена на 140-ата годишнина от гибелта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се проведе и в София пред бюст-паметника на поета-революционер. Много деца и ученици присъстваха на събитието, венци и цветя бяха поднесени от името на институциите у нас под звуците на възрожденски песни, сред които "Тих, бял Дунав". Хората, дошли да почетат паметта на Ботев и неговата чета, сведоха глави и запазиха едноминутно мълчание. Слово прочете доктор Тодор Чобанов – заместник-кмет по образование и култура на Столичната община:

Всеки човек има рожден ден, но безсмъртието се ражда на връх Вола. Ботев показа на света, че България заслужава свобода. Той жадуваше свободата на всеки човек. Да се поклоним днес и да носим революционерите в сърцата си.

В столицата за Деня на Ботев се провеждат различни събития и литературни четения. За пета поредна година ученици от столични училища четоха стихове на Ботев в подлеза на Софийския университет. Организатори са Столичният инспекторат по образование  и Софийската община. Станислав Георгиев от Инспектората:

Тези текстове фактически маркират пътя на човека от отказа от себе си, от личното, от битовото и постепенния му преход към приемане на най-висшите ценности, каквито са братството, равенството и свободата.

Четенето беше кръстено ритуално и звучаха, естествено, стихове на Ботев:

Не плачи, майко, не тъжи,

че станах ази хайдутин,

хайдутин, майко, бунтовник,

та тебе клета оставих

за първо чедо да жалиш!

В четенето се включиха повече от 100 ученици.

Актьорите от Ддраматичния театър "Иван Радоев“ в Плевен рецитираха стихове на Христо Ботев и накараха стотици плевенчани да се върнат към подвига на героите чрез поезията:

Да чуят моми и момци

по сборове и по седенки;

юнаци по планините,

и мъже в хладни механи:

какви е деца раждала,

раждала, ражда и сега

българска майка юнашка;

какви е момци хранила,

хранила, храни и днеска

нашата земя хубава!

Плевенчани споделиха какво е за тях Ботев:

Ботев е светиня за българския народ. Знае се с колко войници е тръгнал срещу великата империя на турците.

Ботев е вяра!

Ученици от Основно училище "Христо Ботев" във Варна поднесоха цветя на паметника на поета в Морската градина.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна