Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеле ще продава над 2000 лични вещи от кариерата си за благотворителност

Пеле
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилската футболна легенда Пеле е решил да продаде на търг над 2000 лични вещи от кариерата си, за да събере средства за благотворителност и за бившия му клуб "Сантос". Тридневният търг, който ще започне във вторник в Лондон, ще включва различни предмети от знаменитата кариера на 75-годишния Пеле с отборите на Бразилия, "Сантос" и "Ню Йорк Космос".

От този търг Пеле може да събере над 1 милион долара. Сред 2000 предмета за продажба са трите медала от световни първенства, включително и от първата титла на Бразилия през 1958 година. Има още футболни обувки, топката, с която той отбелязва своя гол номер 1000, фланелки и много други. Голяма част от приходите ще отидат за бразилска болница. Взех това решение, за да помогна на децата, каза Пеле в интервю за телевизионния канал на "Ройтерс".

Идеята е половината от парите да бъдат предоставени за детската болница и други благотворителни организации, а другата половина ще даря на моя клуб "Сантос". "Сантос" е отборът, който ме направи това, което съм, добави бразилецът.

75-годишният Едисон Арантес до Насименто е единственият футболист в света, трикратен световен шампион. Той печели титлите с бразилския национален отбор през 1958 година в Швеция, през 1962 година в Чили и през 1970 година в Мексико.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени