Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново отваря сърцето си за детския ромски фестивал "Отворено сърце"


Във Велико Търново започва 13-тото издание на Националния детски ромски фестивал "Отворено сърце". През следващите три дни над 2 хиляди деца от различни етнически групи от 100 училища в страната ще представят традиционния фолклор и занаяти на българи, роми и турци. Ще има и гости от Китай, Македония, Румъния, Албания и Германия.

Фестивалът се организира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Фолклорът е това, в което можем да видим общото между различните етноси – да открием общото между ромския, турския и българския фолклор, това мнение изрази в предаването "Хоризонт до обед" Теодора Крумова, според която в подобчен формат децата виждат, че ромите не са онези от стереотипите, а хора със същите ценности, които се  веселят и натъжават от същите неща, защото когато се опознаваме, стереотипите са по-малко

Крумова бе категорична, че фестивалът дава самочувствие на ромските деца, а когато се работи за кауза, виждаш в очите на децата какво означава това за тях.

За инициативата помагат много доброволци. Проявата ще се състои в парк „Марно поле“ на старопрестолния град. Достъпът е свободен.

Интересът с годините нараства, защото събитието вече е част от културния календар на града, подчерта Теодора Крумова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна