Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайфур Хюсеинов: Меркел ясно показа, че няма да се съобразява с всички искания на Ердоган

Тайфур Хюсеинов
Снимка: БГНЕС


Решението на Бундестага да осъди Арменския геноцид беше абсолютна изненада за цяла Турция

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Тайфур Хюсеинов – журналист от българското издание на в. „Заман“ и член на Асоциацията на европейските журналисти

Изненада с оглед на това, че Ердоган и турските управляващи бяха си изградили грешното впечатление, че могат да направят всичко, каквото си искат, и да постигнат всякакви цели спрямо европейските лидери и европейските държавници. Имам предвид скорошното споразумение между ЕС и Турция за безвизовото пътуване на турски граждани, което в момента е в задъдена улица.

Въпреки близките отношения, които през последните няколко месеца се изразяват от страна на Меркел и Ердоган, германският канцлер ясно показа, че няма да се съобразява с всички искания на Ердоган. Тоест Ердоган трябва да си знае мястото и да не прекалява.

Темата за осъждането на геноцида над арменците е станала водеща във всички турски медии, коментира Хюсеинов. Те обаче винаги изтъкват, че решението е взето от „потомците на Хитлер“ и оценяват действието като „шамар против политиката на Ердоган“.

Безспорно решението ще бъде използвано във вътрешнополитически план, категоричен е Хюсеинов, който очаква турският президент да използва момента, за да засили правомощията си, категоричен е журналистът. Той коментира гласуването на турските депутати в бундестага така:

От страна на Турция трябва да има по-критично мислене и по-критичен анализ спрямо това, което се е случило през 1915-та година. Не може леко да се каже, както беше посочил и настоящият премиер на Турция, че тогава нищо не се е случило. Според турската версия, между 300 000 и 500 000 арменци - поданици на османската империя, са загинали през 1915-та година. Това ясно показва какво трябва да е отношението. Поне трябва да има съчувствие, най-малкото. Всичкото останало, което правят политиците, е вече друг въпрос. Може би такава беше реакцията на депутатите от немския парламент и реакцията на тези депутати, които бяха от турски произход - абсолютно всички гласуваха за резолюцията.

Експертът по международни отношения от УНСС проф. Динко Динков оцени осъждането на геноцида като  „един повод за блокиране на спорни тенденции в отношенията между Германия и Турция“. Според  него, решението на Бундестага би могло да блокира изпълнението на споразумението между ЕС и Турция и да доведе  до евентуално засилване на бежанската вълна. Според учения обаче, осъждането на арменския геноцид идва в подходящ политически момент и е сигнал:

 

Обществеността в Европа проявява много силна загриженост по повод на това, което се случва в Турция, а то се случва благодарение на подкрепата на ЕС и особено на Германия досега - когато се водеха преговорите за споразумението между ЕС и Турция, точно тогава в Турция бяха предприети едни фрапиращи акции на окупиране на сградата на най-многотиражния вестник в Турция, на арестуване на главния редактор и журналисти, съдебни процеси. В този момент от официална Европа ние не чухме никаква реакция. Обществеността в Европа не може да приеме такава политика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна