Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Фиря печели местните избори в Букурещ

| обновено на 06.06.16 в 18:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалдемократическата партия е победител на местните избори в Румъния. По неофициални резултати формацията на доскорошния премиер Виктор Понта е спечелила 45 процента от гласовете на национално ниво. Втора е центристката Либерална партия - с 35 процента.
43-годишната бивша журналистка Габриела Фиря победи в кметския вот в Букурещ с 43,5 на сто: 
 Радвам се на победата на моя проект да имаме столица с по-добри училища и болници, да решим проблемите на адския трафик в Букурещ и да имаме повече пространство за игра на децата и паркове, като същевременно намалим замърсяването. Поздравявам гражданите на Букурещ, защото тази вечер спечелиха теказа Габриела Фиря. С нея социалдемократите си връщат властта в столицата, след като преди 9 месеца съпартиецът им Сорин Опреску бе арестуван за корупция.
Според екзит половете Социалдемократическата партия, която напусна властта след пожара в нощния клуб "Колектив" миналата година, е спечелила местните избори с над 37 процента от гласовете при ниска избирателна активност. Това ѝ дава силни позиции преди парламентарните избори, които ще се състоят в края на тази година, отбелязва Ройтерс. 
В северозападния румънски град Бая Маре, централния Брашов и в южния - Крайова, за кметове бяха избрани политици, които или са обвиняеми, или вече осъждани за корупция, отбеляза агенцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!