Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите с много въпросителни към предложенията на МЗХ за защитата от градушки

Снимка: Илиян Иванов

Преобразуване на Агенцията за борба с градушките в държавно дружество и нова концепция, по която се извършва дейността, предложиха преди дни от Министерството на земеделието. Едно от предложенията предвижда земеделските производители, които искат техните посеви да бъдат опазени от градушки, сами да заплащат тази специфична дейност.

Очаква се те да изразят своите становища до 13 юни.

Според Мариела Йорданова – заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, има много неизяснени детайли по финансовата част на предложението:

Когато става въпрос за покриване на цялата площ в страната, тук става въпрос за покриване с противоградна защита и на част от населените места. Не става въпрос само за частна, а и за държавна и общинска собственост.

Мариела Йорданова коментира и въпроса за разходите, които отделните земеделски стопани влагат в продукцията си. Според нея ставката за отделните производители трябва да е различна, когато се стигне до инвестиции в противоградната защита.

Не ни е ясна и ролята на застрахователите. Меко казано има и недоверие в бранша към застраховането на земеделска продукция, коментира Йорданова.

Цялото интервю с Мариела Йорданова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна