Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Точкова: Инспекторатът не бива да се превръща в наказателен отряд

Теодора Точкова
Снимка: БГНЕС
Новите правомощия на Инспектората трябва да бъдат разписани детайлно, за да не бъде обвиняван Инспекторатът впоследствие, че превишава правата си и се превръща в наказателен отряд. Трябва ясно да се очертае предметният обхват на проверките. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" главният съдебен инспектор Теодора Точкова след огласената остра критична позиция на Съдебния инспекторат към Висшия съдебен съвет към втория пакет от промени в Закона за съдебната власт:

Конституцията ни възложи сериозни проверки. От януари досега Инспекторатът неотклонно сезира институциите за опасенията, които има относно Закона за съдебната власт.


Точкова обяви, че досега представените от Инспектората възражения не са били чути, били са предложени дефиниции, които не са били възприети, въпреки че са били изключително ясни. Според Точкова правосъдното министерство не е успяло да направи и редакционен прочит на законопроекта, да не говорим за съществените неща.

От Инспектората са обявили становище още при първоначалното публикуване на законопроекта, припомни Теодора Точкова и подчерта, че независимостта на Инспектората трябва да бъде гарантирана. По думите ѝ е притеснително разписаното, че Инспекторатът ще проверява имуществените декларации и достоверността на декларираното в тях имущество:

Проверката за почтеност няма как да е самостоятелна – дали е почтен или не един магистрат, не означава само дали се поддава на натиск и влияние, или дали не взема рушвети. Това е морална категория и отговорът трябва да бъде даден след извършването на другите проверки, които Инспекторатът има да прави.

Не може Инспекторатът да проверява поддава ли се магистратът на натиск, заплахи, стимули от представители на публичната власт – проверката няма как да се осъществи така, както е формулирана. Това означава да се проверяват нагласи и намерения.

Цялото интервю на Силвия Великова с Теодора Точкова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна