Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Таралежкова: Референдумът все още не е сблъсък на визии, а инструмент за политически борби

Снимка: БГНЕС

Все още референдумът не се използва за сблъсък на позиции, ценности и визии, а за политически борби и то чрез силна манипулация на гражданската енергия. Референдумът все още не е достатъчно познат инструмент в България, не сме се научили на пряка демокрация. Тази теза разви в предаването "Преди всички" Ива Таралежкова, председател на УС на Форум "Гражданско участие". Въпреки това по думите ѝ, всеки референдум е стъпка напред и упражнение по демокрация, което ще повиши гражданската култура и ще я задълбочи, ще доведе до желание и навик да се изразява гражданска позиция:

Референдумът все още не може да се използва от автентични граждански групи и инициативи, за въпроси, които действително вълнуват хората и касаят техния ежедневен живот.

20 на сто е била активността на първия референдум през 2015 година, 38% активност е събрал миналогодишният, а сега, през 2016 година над 1 милион граждани са се подписали в двете граждански подписи, което означава повишаване на интереса, отчете експертът.

Инициаторите не са длъжни да изнесат контрааргументи, държавата трябва да изнесе неутрален информационен лист, в който да бъдат съпоставени двете тези, обясни още Ива Таралежкова по повод разяснителните кампании, съпътстващи референдумите. Тя даде пример с проведен в швейцарския кантон Берн референдум за намаляване на местните данъци, в който след наситена информационна кампания местните жители с огромно мнозинство са гласували "против". Относно проведения преди дни швейцарски референдум за гарантиран минимален доход, Таралежкова изтъкна, че не за първи път швейцарците проявяват своя здрав разум.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ива Таралежкова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна