Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 30 април: Джаз

БНР Новини
Снимка: Архив

Второто издание на новото предаване „Искам" с автор и водещ Ясен Атанасов, е посветено на джаза. Поводът? 30 април е обявен от ЮНЕСКО за международен ден на джаза. Освен ключови моменти от развитието на музикалния жанр и истории на легендарни музиканти, ще разгледаме и произведения повлияни от него – от „Записки от ерата на джаза“ на Фицджералд“ до „Джаз“ на Тони Морисън и от „Рагтайм“ на Милош Форман до „Ах, този джаз“ на Боб Фос.

Гост на предаването е Станка Желева, която, освен художник и мениджър на културни събития, по образование е историк. С нея ще говорим за Сердикийския едикт на император Галерий, който слага край на преследването на християнството в Римската империя, за съдбата на културното наследство в София, за образователните й арт-проекти за деца.

В рубриката „Бележки върху календара”гастролират необичайни двойки с артистични наклонности, а именно Адолф Хитлер и Ева Браун, по-малко необичайни, но не по-малко известни като Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс, а също Джордж Баланчин, Ярослав Хашек, Едуар Мане и Ларс фон Триер.

И всичко това на фона на една Валпургиева нощ.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна