Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 хиляди мнения за ден събра онлайн анкета за имената на метростанциите в София

Снимка: БГНЕС

Гражданската платформа "Спаси София" прави допитване до жителите на града за имената на новите метростанции от третия лъч на метрото. Над 7 хиляди души са се включили само за ден след началото на онлайн анкетата.
 

В предаването "Хоризонт до обед" Гергин Борисов, администратор на "Спаси София", обясни, че имената на метростанциите са изключително важни и ако те се определят по-рано, ще има достатъчно време за дебат, защото изборът на имената трябва да бъде обект на обществена дискусия и би следвало мнението на хората да бъде зачитано.

Най-добрият избор е в т.нар. "западен радиус", където са възприети имената на напречните улици, уточни Борисов, според когото при последното разширение на метрото има изключително нестандартни и екстравагантни решения – популяризиране на наименования, които са чужди на потребителите. Той даде пример с имената "Европейски съюз", "Софийска Света гора" и "Витоша":

Показателно е, че анкетата вече е попълнена от 7 хиляди души – това е повече от ясен знак, че хората искат да участват в този процес и имат какво да допринесат за него.

Гергин Борисов изрази надежда общинските съветници да вземат предвид този ентусиазъм и да бъде взето решение в синхрон с желанията на софиянци.

Окончателните резултати от анкетата ще бъдат обобщени и предоставени на общинските съветници в понеделник.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна