Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентатът в Истанбул е извършен от прокюрдската групировка "Ястреби на Кюрдистан"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Истанбул продължава разследването на атентата в квартал "Везнеджилер", в който загинаха 12 души, а 35 души бяха ранени. В него участват седем прокурори. Съобщено бе, че нападението е било извършено с кола, натоварена с експлозиви, с двойно детонаторно устройство, от разстояние, а мишена е бил полицейски бус. Колата е била наета и е била оставена пред хотел, който от три години бил затворен. Отхвърлена бе версията за жива бомба-камикадзе.

Анализирайки начина на извършването, специалисти по терора посочват, че е прийом, който се използва от съпътстващата ПКК групировка "Ястреби на Кюрдистан", която извършва терористични удари в големите градове. Този прийом преди бил характерен за "Ал Кайда", чието продължение е ДАЕШ, посочва анализаторът Селви. Той прави извода, че ПКК и ДАЕШ си сътрудничат в организирането на терористични нападения, а полето на обмяна на опит е днешна Сирия.

Турски медии посочват, че близо до мястото на взрива от доста време се намирала паркирана кола с български номер. Според медиите случаят се разследвал от българските служби, които установили собственика на колата, но от турска страна няма официално изявление по този случай.

Арестувани са четирима души, които се разпитват в полицията. Не се съобщава дали има чужденци. Анализират се кадрите от уличните камери, както и хиляди разговори по джиесемите. Твърди се, че наскоро в полицията е бил получен сигнал за готвено нападение, но без да се съобщи къде.

Истанбул лекува раните от атентата, стотици хора се стичат да даряват кръв. Сгради и улици са украсени с турски знамена, социалните медии се задръстиха от съболезнователни послания, с проклятия срещу терора.

Снощи улиците бяха доста безлюдни. Дори анализатори-критици на президента Реджеп Ердоган, между които е писателката Оя Байдар, призоваваха кюрдите от ПКК: "Стига! С проливане на кръв не се печели нито свобода, нито демокрация".

От полицията съобщиха, че са били затегнати мерките за сигурност, както и че продължава издирването на извършителите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна