Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за решаване на кипърския въпрос ще бъдат ускорени

Среща за обединяването на Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Преговорите за решаване на Кипърския въпрос навлизат в най-интензивната си фаза. С тяхното задълбочаване и ускоряване се ангажираха днес лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. Те подновиха срещите си след двуседмично временно замразяване на мирния процес.

От 17-и юни Анастасиадис и Акънджъ ще се срещат два пъти седмично вместо досегашните три или четири пъти месечно. Освен това заседанията от новата фаза на преговори, които навлизат в най-критичните месеци за Кипърския проблем, ще са тематични, по отделен конкретен кръг въпроси. Целта е да се осигурят по-интензивни консултации и да се проведат по-продуктивни дискусии по съществуващите сега различия, за да се постигне цялостно решение на 42-годишния Кипърския въпрос възможно най-скоро.

Досега двете общности са постигнали сближаване на позициите си в голяма степен по значителен брой въпроси, свързани с четири преговорни глави - управлението и разпределението на властта, собствеността, икономиката и въпросите за Европейския съюз. В започващата фаза на преговорите трябва да бъдат обсъдени всички останали нерешени проблеми в тях. Предстоят обаче и най-съществените дискусии по двете възлови и много тежки глави - за териториалните корекции и за гаранциите и сигурността. Всички тези въпроси са неразделна част от цялостното уреждане на Кипърския проблем, които ще бъдат представени в двата референдума, за да се произнесат кипърските гърци и кипърските турци. 

Ако усилените преговори създадат по-голямо сближаване и ако има воля за това, тогава има надежда за намиране на решение на Кипърския проблем в рамките на годината, заяви Анастасиадис след днешната среща.

До 3-4 месеца се очаква да приключи и проучването на икономическите последици от обединението на страната, което се извършва от екип на Световната банка и Международния валутен фонд. Целта е да се създадат най-добри перспективи за бъдещето на обединения федерален Кипър.

Срещата Анастасиадис - Акънджъ днес се очакваше с огромен интерес, тъй като тя бе първата след двуседмичното временно прекъсване на преговорите, предизвикано от дипломатическата криза по време на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси в Истанбул през месец май.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна