Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Желев: Принудителните мерки са много по-ефективни от наказателните постановления

Има случаи на залавяне на нарушители - ен на брой пъти поред - по 40-50 пъти, и нищо от това не следва. Затова трябва да се намери форма, включително да се отнемат моторни превозни средства. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по земеделие Румен Желев, който внесе предложения за отнемане на шофьорските книжки на нарушителите в горите.

Най-вероятно на нарушителите не им пука, че книжката им може да бъде отнета. После ще започнат да карат и без книжка, но нещо трябва да се прави. Не мисля, че влизайки този текст, ще реши проблема. Това не е панацея. Но трябва непрекъснато да се опитваме и ние да подаваме инициативи, с които да възпрепятстваме и правим все по-трудно нарушаването на закона. 

Румен Желев подчерта, че това е просто идея, която не е придобила все още окончателен вид: 

Когато се роди подобна идея, тя трябва да бъде пусната за широко обществено обсъждане, сега ще влезе на комисия, ще се произнесат референтите, ще го разгледа работната група. Ако трябва, някои от текстовете ще се променят, ще се прецизират, ще се разпишат по по-приложим начин. От опит знам, че принудителните мерки са много по-ефективни от издаването на актове и наказателни постановления, които после в голямата си част остават несъбрани.

Една от другите идеи е Агенцията по горите да може да продава конфискуваните автомобили:

Има бази за съхранение на конфискувани веща, които сега по Закона за горите можеха да бъдат продавани – това са каруци, коне, резачки, автомобили. Правят се търгове и това се  прави по юрисдикция на изпълнителната агенция на Агенцията по горите. Сега има текст, според който по Закона за лова и опазване на дивеча да може да се прилага абсолютно същия механизъм, който вече работи в Закона в горите, обясни Желев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!