Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогом на лирика Евтим Евтимов

Снимка: БГНЕС


Днес се простихме с Евтим Евтимов. Големият български поет си отиде на 82-годишна възраст в сряда, а преди обед беше поклонението в Народния театър „Иван Вазов“.

Евтим Евтимов е автор на повече от 40 книги. Много от стиховете му послужиха за текстове за песни, които пък се превърнаха се в хитове. Сред тях са „Високо“ на ФСБ, „Ако ти си отидеш за миг“ на група „Импулс“, „Грешница на любовта“ на Лили Иванова, „Обич за обич“, изпълнявана от Георги Христов.

Ето какво казаха на прощаване с Евтим Евтимов:

Иван Токаджиев: Загубихме един от най-фините, най-лиричните творци. Независимо от тенденцията на профанизацията на нашата култура стъпките, които е белязал този прекрасен творец ще останат в нашата история, в нашето съзнание. Гордея се, че съм живял във времето, когато е живял и той.

Иван Границки: Павел Матев има едно пророческо стихотворение, в което казва: „Колонада от братя певци в земята дошли преди мене". Евтим Евтимов слезе в земята на вечните сънища и е част от тази колонада от братя певци, каквито бяха Павел Матев, Валери Петров, Христо Фотев, Александър Геров. Един от поетите, които определят развитието на българската поезия през последния половин век.

Тончо Русев: Отиде си един от най-нежните поети на България и най-верният ми приятел и съмишленик. Тъгувам много и много трудно ще преодолея тази тъга. Бог да го прости.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!