Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губернаторът на Флорида обяви извънредно положение

Броят на жертвите от престрелката в Орландо достигна 50, ранените са 53

Подозират, че атентаторът е имал връзки с "Ислямска държава"

| обновено на 12.06.16 в 19:53
Снимка: БГНЕС

Най-малко 30 души загинаха, а 53-ма бяха ранени, след като стрелец нахлу в нощен клуб в Орландо, щата Флорида. Според първоначалната информация от силите на реда нападателят е бил подготвен, добре въоръжен и е носил "някакъв тип устройство“. Част от ранените са в критично състояние. Шестима хирурзи са били изпратени, за да оперират пострадали. Към момента на нападението в клуб "Пулс" е имало над 300 души.

Властите разследват случая като „вътрешен тероризъм", а кметът на Орландо Бъди Дайър заяви:

Днес пред нас е нещо, което никога не сме си представяли и няма как да си представим. След като получихме пълен достъп до сградата с голямо прискърбие мога да заявя, че загиналите не са 20, а 50 в това число и стрелецът. 53-ма са постъпили в болница.

Губернаторът на Флорида Рик Скот обяви извънредно положение и заяви пред журналисти, че нападението е „акт на терор.“

Междувременно сенаторът от Флорида Бил Нелсън каза на пресконференция, че Матийн е „имал някакви връзки с "Ислямска държава“.“ От своя страна топ демократа в Комисията по разузнаване в Камарата на представителите  Адам Шиф коментира за Си Ен Ен, че Матийн се е заклел във вярност на "Ислямска Държава".

Стрелбата се е случила в популярния сред гей обществото клуб "Пулс" около два часа след полунощ местно време, малко преди заведението да затвори. Три часа след началото на описваната към момента „заложническа ситуация“ полицията, подкрепена от специални части, щурмува гей клуба и уби нападателя -  Омар Матийн, американец от афганистански произход, който е от Порт Сейнт Луша, на около 2 часа от Орландо. Името на заподозрения се цитира от медии, но все още не е официално потвърдено от ФБР. Предполага се, че няма други замесени. Според телевизия Ен Би Си по-рано е имало индикации, че заподозреният е бил повлиян от радикализъм, но все още официално не са представени доказателства за това, въпреки публикациите в някои издания. На този етап не е ясен и мотивът за неговите действия. 

Пред телевизия Ен Би Си Мир Седик - бащата на заподозрения заяви, че стрелбата "няма нищо общо с религията.“ По думите му, неговият син се е разгневил преди няколко месеца, когато е видял в Маями двама мъже да се целуват. Според бащата това може да свързано с престрелката. Садик допни

Извиняваме се за този инцидент. Нямахме никаква представа за действията му. Както цялата страна и ние сме в шок.

Очевидци говорят за смразяващи гледки в заведението. Асошиейтид прес цитира Мина Джъстис, която се намирала извън клуба в опити да се свърже с 30-годишния си син Еди. По думите ѝ, синът ѝ е започнал да изпраща текстови съобщения с молба да се обади на полицията. Еди ѝ е казал, че се е скрил с други посетители в тоалетната и е написал „Идва“. След това е изпратил съобщение „При нас e”. Това е било последната комуникация между двамата.

Свидетели описват хаотична картина с окървавени тела и казват, че са чули между 20 и 50 изстрела. По време на инцидента в клуба е имало поне 100 души.

От пресслужбата на Белия Дом заявиха, че президентът Барак Обама е бил информиран за „трагичната престрелка“ в Орландо и е поискал от работещите по инцидента да го държат в течение на разследването. 

Медии съобщават за хора в местните болници, които са в отчаяно търсене на информация за близките си. Последната масова престрелка от подобен магнитуд беше във Вирджиния Тек, когато загинаха 32-ма души


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна