Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инцидентът в Орландо бе обявен като най-кървавият през последните години

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението

| обновено на 12.06.16 в 22:03
Омар Матийн

С поне 50 убити и 53-ма ранени поредният инцидент със стрелба и вземане на заложници в Съединените щати - този път в Орландо, Флорида, бе обявен като най-кървавият през последните години.

Случилото се в Орландо се приема за най-жестоката масова престрелка в историята на Съединените Щати. Предишната престрелка с подобен мащаб бе през 2007-ма в университета "Виржиния Тек", когато загинаха 32-ма души. По медиите се включват свидетели, които разказват покъртителни истории, както за смразяващи картини от клуба, така и за кураж и оказване на помощ.  Губернаторът на Флорида Рик Скот обяви извънредно положение и заяви пред журналисти, че нападението е „акт на терор.“
Силите на реда се опитват да разберат какво точно е станало и какво е провокирало ужасяващите три часа от вземането на заложници до щурма на спецчастите. По-рано имаше индикации, че е заподозреният Омар Матийн е бил повлиян от радикализъм, но пред телевизия Ен Би Си неговият баща Мир Седик заяви, че стрелбата „няма нищо общо с религията.“ По думите му, неговият син се е разгневил преди няколко месеца, когато е видял в Маями двама мъже да се целуват. Според бащата това може да свързано с престрелката. Отговорност за нападението  пое "Ислямска държава", чрез своята новинарска агенция „Амак“.

В медийното пространство се цитират и източници, според които преди да влезе в клуба, Матийн се е обадил на телефона за спешна помощ и се е заклел във вярност на лидера на "Ислямска държава" Ал Багдади. Екперти обаче казват, че това не е гаранция той да е имал връзки с "Ислямска държава". Чуват се коментари, че от ФБР са го разследвали преди три години, но тогава не са открили достатъчно притеснителни индикации. Преди малко стана ясно, че полицията в Лос Анжелис е арестувала човек с огнестрелни оръжия и експлозиви. Според информации той се е готвел да нападне местния гей парад.

"Никой терористичен акт или акт на омраза няма да промени същността ни или ценностите, които ни правят американци!" Така президентът на Съединените щати Барак Обама изрази гнева си след терористичния акт в гей клуба "Пулс" в Орландо. "Няма да капитулираме пред страха и ще останем единни", зарече се Обама и призова доминирания от републиканските му опоненти Конгрес да си вземе поука от най-смъртоносния такъв инцидент досега и да направи така, че придобиването на огнестрелни оръжия от цивилни вече да не става толкова лесно, както гарантира втората поправка в конституцията на САЩ.

Това бе 15-ото телевизионно обръщение на Обама след подобен терористичен акт от началото на президентстването му през 2009 г. Американските знамена във федералните и щатските институции ще останат наполовина свалени за 3-дневен траур.

Републиканецът Доналд Тръмп, който иска да наследи Обама в Белия дом, заяви, че е бил прав във вижданията си за радикалния ислямски тероризъм. Едно от най-скандалните изказвания в кампанията на милиардера бе да блокира достъпа на мюсюлмани до Съединените щати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна