Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Йорданов: Хора като Омар Матийн не трябва да се героизират

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хора като убиецa от Орландо Омар Матийн не бива да се героизират, заяви в предаването „Нещо повече“ криминалният психолог Росен Йорданов.

Матийн нападна гей клуб в американския град и уби 50 души, 53-а са в болница, някои с опасност за живота. Нападателят беше убит след престрелка с полицията.

Интернет, колкото и да е полезен за хората, в крайна сметка става и е много опасна среда, защото това, което научих, е, че въпросният терорист е бил в някаква интернет академия на известен имам, който също е лежал в щатските затвори, по подозрение, че е водил терористична или друга дейност, наказуема от закона, посочи Росен Йорданов.

Той открои и психологическите разлики между масовите и серийните убийци:

При масовите убийци, за разлика от серийните, има една много важна разлика и тя е, че при масовите убийци елементът на демонстративност е много важен, т.е. осмислянето на патологичните мотиви като някаква форма на обществено значима кауза, независимо от това колко значима е тя. Докато при серийните убийци имаме интимност, прикритост. Нуждата от афиширане на действията не е толкова силна.

Това, че откриват някакъв смисъл или търсят някакъв смисъл в своето поведение и придавайки му някакъв социален ореол, не бива да променя профила на тези хора. Те са всъщност хора, които имат дълбоки душевни страдания, които много често имат някакъв социален израз – те имат проблеми с адаптацията или в отношенията. Особено когато фокусът са хомосексуалисти, подобна ярост показва, че може би този човек дълбоко в себе си е имал подобни съмнения в идентичността си, обясни психологът.

Той каза още, че лицето на съвременния терорист е толкова многообразно, че много трудно може да се идентифицира с обичайните средства.

Цялото интервю с Росен Йорданов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна