Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Музикални фамилии”: Музикалната фамилия Бах – предшественици и наследници

БНР Новини

Корените на музикалната фамилия Бах са някъде в средата на XVI век – Файт Бах е първото, известно на историята име. И всички поколения са свързани, по един или друг начин, с музиката. Йохан Себастиан Бах е върхът – не само на собственото си родословие, но и на великата епоха на музикалния барок.
Историята обича легендите за скромния, трудолюбив Йохан Себастиан, който реди нота след нота за нуждите на църквата, за различни светски прояви, за величията, при които е на служба, за педагогически нужди... Бах, който си знае мястото в обществената йерархията, знае си цената като органист или капелмайстор, но не осъзнава стойността си като творец. Това едва ли е така. Защото да сътвориш над 1000 опуса (запазени), сред които величествено се извисяват пасионите. Високата меса, загадката на протестанта Бах, който твори върху католически текстове, Изкуството на фугата, Музикалното приношение, Голдберг вариации и много, много други шедьоври се иска изумително, несекващо вдъхновение и самочувствие за изключителност.
Ще звучи музика от двама от предшествениците на Бах – негов чичо и един братовчед, след тях – от великия Йохан Себастиан: израстването на музиката от началото на барока до неговите небесни висини. Ще прозвучат и фрагменти из опуси на двама от синовете му – Вилхелм Фридеман и Карл Филип Емануел. Тяхната музика, заедно с музиката на двамата по-млади братя, вече принадлежи на друга, „галантна“ епоха, за която музиката на Йохан Себастиан е отживелица...




20 юни
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна