Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стамен Янев: За първите 3 месеца на годината постигаме преки чуждестранни инвестиции от 380 млн. евро

Снимка: capital.bg


Основните цели, които сме си поставили в навечерието на конференцията „Привличане на инвестиции – Размисли и стратегии за България в растеж“, са да разширим партньорската си мрежа чрез подписване на меморандум за сътрудничество с Конфиндустрия и да привличаме повече инвеститори от Италия.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, който подчерта, че за тази година Агенцията планира да сертифицира двойно повече инвестиционни, отколкото миналата.

За нас фокус представлява индустрията, като цяло, и най-вече автомобилостроенето. 8 от 10 автомобила в Европа имат произведени части в България. Моето голямо желание е скоро да имаме истински автомобилен производител, който произвежда в България.

Янев обясни разминаването на данните за чуждестранните инвестиции у нас, оповестени от Министерството на икономиката и от БНБ, с различните методики и със сезонни разлики.

За първите 3 месеца на годината, по предварителни данни, постигаме преки чуждестранни инвестиции в размер на около 380 млн. евро, което е около 70% от постигнатото за същия период на 2015 г., изтъкна Янев.

Агенцията отчита засилен интерес към Северна България след като е била дадена възможност за освобождаване от данъци, ако печалбата се реинвестира в район с висока безработица.

Янев ще бъде и част от делегацията, водена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, на Международния икономически форум в Санкт Петербург, където ще присъстват и много големи международни компании:

Надяваме се по всякакъв начин да засилим интереса към България като добра дестинация за инвестиции и иновации. Подходящото ѝ място е на лидер в региона със своите възможности.

Страната ни се движи добре по плана „Юнкер“, коментира Янев. Подписани са 3 споразумения, които насърчават малките и средни предприятия.

В звуковия файл можете да чуете интервю със Стамен Янев и репортаж от конференцията "Привличане на инвестиции – Размисли и стратегии за България в растеж".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени