Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват се притесненията на финансовите пазари от евентуален Брекзит

Финансовите пазари все повече се тревожат от вероятността за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Днес се очаква Федералният резерв на САЩ да запази нивото на водещите си лихви, а късно снощи "Ройтерс" цитира източници от Европейската централна банка, според които тя се е ангажирала с подкрепа на пазарите заедно с британската централна банка в случай на т.нар. "Брекзит".

Официалните власти във Великобритания предупредиха, че ако гласоподавателите решат Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, ще се отвори дупка в бюджета от 30 млрд. британски лири. Според министъра на финансите Джордж Озбърн, цитиран от британските медии, това може да доведе до увеличаване на данъка върху доходите, акцизите върху бензина и алкохола, както и върху намаляване на държавните разходи за здравеопазване и образование. 

Източници на "Ройтерс" съобщават, че ако се стигне до напускане, Европейската централна банка ще се ангажира с позиция още на 24 юни как ще подкрепи финансовите институции. Опасенията на Федералния резерв в САЩ от излизането на Великобритания, което може да окаже огромен ефект върху световната икономика, вероятно ще се изразят в запазване на водещата лихва. Тя бе минимално увеличена през декември след близо десетилетие на едно и също ниво. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени