Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отрече да са застрашени плащания за над 1 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони

Съмненията на европейските одитори касаят плащания по проекти за около 100 млн. евро

| обновено на 15.06.16 в 17:12


Европейската комисия потвърди за Националното радио, че има временно спрени плащания по проекти на Програмата за развитие на селските райони. От институцията обаче подчертаха, че става дума за много по-малко от милиард и 100 милиона лева, както обяви председателката на БСП Корнелия Нинова. Няма и решение дали България изобщо да загуби европейски средства.

Говорителят по земеделието на ЕК Даниел Росарио потвърди, че поради съмнения за усвояването временно са спрени плащанията по 2 мерки от ПРСР за предишния и за сегашния финансов период:

Това са превантивни мерки с временен характер. Ако не се открият нередности, плащанията ще бъдат възобновени. Одитната процедура продължава и докато тя не приключи, не можем да знаем дали изобщо ще има финансови корекции. Нека подчертая, че плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа, така както са планирани.

Росарио отказа да назове сума, но опроверга цитираните в медиите твърдения на БСП, че България ще загуби 1 милиард и 100 милиона лева и те ще останат за сметка на държавния бюджет, който вече е покрил въпросните проекти:

Сумата по тези мерки, за които са прекъснати плащанията, са значително по-малки от представените някои медийни публикации.

От свои източници в Брюксел БНР научи, че съмненията на европейските одитори касаят плащания по проекти за около 100 милиона евро. Това обаче не означава, че всички те са под въпрос. Възможно е корекции да бъдат наложени за по-малко от половината. До 2020г. по „селската програма“ България разполага с бюджет от общо 2,3 милиарда евро.

Двете мерки от Програмата за селските райони, по които има временно спрени плащания, се отнасят до проектите за изграждане на възобновяеми енергийни източници и до парите за биологично производство – съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на земеделието.
Уточнението е във връзка с изявление  на говорителя на ЕК за земеделие и развитие на селските райони Даниел Росарио, че плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. И по двете мерки текат помирителни процедури и едва след приключването им ще е ясно дали ще бъдат наложени санкции и в какъв размер.

Цялото интервю с Даниел Росарио можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна